Proiectul Acasă – acțiuni și servicii pentru prevenirea separării si consolidarea familiei de origine

Asociația Favor, Fundația YANA, Fundația Sf. Ioan Calabria, și D.A.S. Bacău anunță lansarea proiectului „Acasă: acțiuni și servicii pentru prevenirea separării și consolidarea familiei de origine”

Asociația Favor, împreună cu partenerii Fundația YANA, Fundația Sf. Ioan Calabria, și Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău (D.A.S. Bacău), anunță lansarea proiectului „Acasă: acțiuni și servicii pentru prevenirea separării și consolidarea familiei de origine” pe data 1 martie 2025. Proiectul se va desfășura timp de 36 de luni și este cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European Plus (FSE+), prin Programul de Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Proiectul continuă parteneriatul de succes al Asociației Favor cu Fundației YANA și Fundația Sf. Ioan Calabria, în implementarea unui proiect de o amploare similară. În prezentul proiect, celor trei furnizori privați de servicii sociale li se alătură D.A.S. Bacău, o structură publică cu experiență amplă în furnizarea serviciilor de prevenire a separării copilului de familie.

Scopul proiectului „Acasă” este creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile defavorizate din șase unități administrativ-teritoriale din județul Bacău, în vederea prevenirii separării copiilor de familii și a reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială. Serviciile de sprijin se adresează unui număr de minim 266 de copii din județul Bacău, comunele Filipeni, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Berzunți, și Municipiul Bacău. Dintre aceștia minim 27 sunt copii de etnie romă. Intervențiile se adresează și părinților copiilor, prin servicii de suport și sprijin material.

Copiii vor beneficia de suport pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă, asistență psihologică și suport emoțional, asistență și recuperare medicală, sprijin la teme, educație financiară, socializare și petrecere a timpului liber și orientare vocațională.

Părinții copiilor vor participa la un program de educație parentală, beneficiind și de consiliere psihologică. Pentru a cultiva o legătură mai strânsă părinte-copil, părinții vor participa împreună cu copiii lor la unele activități. În mod constant, părinții vor fi informați despre situația și progresul copiilor din punct de vedere psihologic, educațional și al dezvoltării personale, în urma serviciilor de care beneficiază în cadrul proiectului. Sprijinul material va fi oferit familiilor copiilor în mod condiționat, depinzând de participarea efectivă la activitățile oferite.

Organizațiile partenere vor derula campanii de informare, sensibilizare și conștientizare privind situațiile de vulnerabilitate cu care se confruntă copiii și familiile din comunitățile vizate în proiect. Prevenirea și reducerea consumului de alcool și de droguri va fi una dintre teme.

Rezultatele așteptate sunt îmbunătățirea calității vieții a cel puțin 266 de copii defavorizați din județul Bacău, comunele Filipeni, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Berzunți, și Municipiul Bacău. Părinții copiilor își vor îmbunătăți abilitățile parentale legate de igienă, a nutriție, a sănătate fizică și mentală, planificare familială și consiliere juridică. În lucrul cu părinții, un loc central îl vor ocupa discuțiile pe tema nevoii de educație și participare școlară pentru o viață demnă și un trai decent în comunitate.

Mesaj de la Paul
Toată lumea trebuie să știe că sunt valoroase. Principalul mod prin care copiii pot înțelege acest lucru este să se simtă iubiți. Acesta trebuie să fie scopul nostru, în tot ceea ce facem cu acești copii, să le oferim siguranța de a ști că sunt iubiți și valoroși. Când se întâmplă acest lucru, orice lucru bun poate urma. Acceptarea, încurajarea, încrederea, atenția, înțelegerea și așteptările pozitive sunt instrumente puternice pentru a-și întări spiritul. Copiii capătă puterea și curajul de a face față provocărilor și de a depăși rănile și traumele. Ei își pot imagina un viitor mai bun pentru ei înșiși și se pot strădui să-l atingă. În ciuda dificultăților din viața lor, ei pot înflori. Acesta este ceva cu adevărat frumos!

Valoarea totală a proiectului, ce face obiectul finanțării nerambursabile, este de 9.945.994,20 lei, din care 8.454.095,07 lei vor fi acordați de Uniunea Europeană și 1.475.984,86 lei vor fi acordați de Guvernul României.

Proiectul „Acasă: acțiuni și servicii pentru prevenirea separării și consolidarea familiei de origine”, cod proiect 330329, implementat în parteneriat de Fundația YANA, Fundația Sf. Ioan Calabria, Asociația Favor și Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău, este cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European Plus (FSE+), prin Programul de Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Operațiune: Acțiunea 5.4 FSE + Servicii comunitare pentru copii și familii în vederea prevenirii separării. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni, între martie 2025 – februarie 2028 și se adresează unui număr de minim 266 de copii din județul Bacău.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (https://mfe.gov.ro/)

Pentru mai multe detalii legate de activitățile și proiectele Asociației Favor vă invităm să ne vizitați pagina de Facebook a Asociației Favor: https://www.facebook.com/favor22