Vineri, 5 februarie 2021, a avut loc conferința oficială de lansare a proiectului „Formăm Viitorul”, implementat de Fundația YANA- You Are Not Alone Charitable Foundation, în parteneriat cu Fundația Sfântul Ioan Calabria și Asociația Favor. Proiectul se desfășoară în comunele Nicolae Bălcescu, Mărgineni, Răcăciuni și Filipeni, din județul Bacău, și în municipiul Roman, județul Neamț. La conferința desfășurată online au participat reprezentanți ai organizațiilor promotoare, autorităților locale și partenerilor, iar din partea Fondului Român de Dezvoltare Socială a fost prezentă doamna Mihaela Peter, director executiv.
„Formăm Viitorul” își propune să vină în sprijinul copiilor, familiilor și comunităților defavorizate prin promovarea educației incluzive, formarea cadrelor didactice și a specialiștilor din instituțiile publice locale, dezvoltare comunitară și dezvoltarea colaborării între instituțiile de la nivel local în interesul copiilor.
Comunități diferite, aceleași probleme.
După cum afirmă promotorii proiectului, problemele întâmpinate în cele cinci comunități sunt foarte asemănătoare, chiar dacă vorbim despre zone și medii diferite ale județului Bacău și Neamț: „Acest proiect s-a născut din dorința de a interveni cât mai eficient în problemele și realitățile cu care ne întâlnim zi de zi ca organizații non-guvernamentale care activează în sfera serviciilor sociale și educaționale oferite copiilor din comunitățile noastre. Chiar dacă sunt zone și comunități diferite, problemele identificate, nevoile sociale și educaționale ale copiilor și realitățile sociale sunt la fel în fiecare localitate: deficiențe educaționale, marginalizare socială și educațională și discriminare în rândul copiilor, de orice natură”, spune Ionuț Ciciu, director al Fundației Sfântul Ioan Calabria, ce desfășoară proiecte educaționale și sociale în Răcăciuni, județul Bacău, și în municipiul Roman, din județul Neamț.
„E nevoie de o comunitate să educi un copil”
Proiectul își propune să continue eforturile celor trei organizații din ultimii 15 ani pentru creșterea nivelului de educație al tinerilor din comunităile defavorizate. Noutatea este însă aceea că proiectul vizează întreaga comunitate și merge către cauzele fenomenului abandonului școlar, implicând copiii, părinții, autoritățile locale și alți parteneri locali. Activitățile ce vor fi desfășurate până în aprilie 2023 vizează combaterea consumului de alcool, implicarea autorităților în monitorizarea fenomenelor de violență, promovarea educației sexuale și de sănătate, introducerea noilor tehnologii ca mijloace de predare moderne, oferirea de sprijin cadrelor didactice sau implicarea părinților în activități comune cu elevii și cadrele didactice.
„Cu toții știm că educația este cheia scăpării din cercul vicios al sărăciei. Dar, de una singură, școala nu poate garanta nimănui o viață reușită, iar fără educație, șansele sunt mult mai mici. E nevoie de o comunitate întreagă să educi un copil”, spune Paul Katz, președintele Asociației Favor. „Am întâlnit prea mulți tineri care părăsiseră școala timpuriu care se duc la muncă cu ziua, la vaci, au grijă de frații lor mai mici sau nu au nicio ocupație.
Deseori murdari și desculți, analfabeți funcționali, ca mulți dintre părinții lor, la vârste fragede nu mai au nicio speranță pentru o viață mai decentă. Fețele lor s-au imprimat în memoria mea”, mai spune Paul Katz, care lucrează în comuna Filipeni din județul Bacău de peste 20 de ani.
Sprijinul oferit de granturile SEE, un ajutor enorm în lupta pentru educația tinerilor din comunitățile defavorizate
Proiectul „Formăm viitorul” a fost ales în urma unei competiții foarte strânse, fiind unul dintre cele 22 proiecte selectate din peste 100 de aplicații. Sprijinul este cu atât mai important cu cât fondurile primite vor ajuta organizațiile să aplice metode inovative cu care să combată fenomenul abandonului școlar și să atragă întreaga comunitate pentru a găsi soluții la nevoile copiilor.
Directoarea Fundației YANA și managerul proiectului, Gabriela Mateiu, subliniază importanța susținerii pe care organizațiile au primit-o prin finanțarea nerambursabilă: „Sprijinul oferit de granturile SEE și, implicit a FRDS, este fudamental pentru tinerii din aceste comunități. Dacă ei și familiile lor înțeleg cât de important este să rămână la școală, viața lor poate arăta complet diferit. În loc să facă o muncă de povară la o vârstă fragedă, pot studia sau pot învăța o meserie care să le asigure un viitor diferit. Din păcate, de multe ori organizațiile noastre sunt singurele care mai cred în șansele acestor tineri de a reuși în viață”.
Activitățile desfășurate vor putea fi urmărite pe pagina oficială a proiectului, www.formamviitorul.org, precum și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/formamviitorul. și Instagram www.instagram.com/formamviitorul.
Proiectul „Formăm Viitorul” se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2023, adresându-se unui număr de cel puțin 945 de copii și tineri din comunitățile implicate. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.365.854 Euro, din care 1.160.976 Euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene și 204.878 Euro cofinanțare publică oferită de Guvernul României în cadrul Programului Dezvoltare Locală derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de incluziune socială a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în situații de risc prin promovarea educației incluzive, dezvoltarea de programe complementare procesului educativ, formarea cadrelor didactice și a specialiștilor din instituțiile publice locale și dezvoltare comunitară. Mai multe informții despre finanțator găsiți pe www.eeagrants.ro și www.frds.ro.
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestui material nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.