Există o criză foarte reală care afectează mii de copii din cele mai sărace zone rurale ale României. Familiile lor sunt prinse într-un cerc de sub-educaţie şi sărăcie, iar copiii nu au suficiente oportunităţi sau ajutor pentru a ieşi din el. Pe scurt, pentru mulţi dintre copiii săraci de la sate, educaţia este inaccesibilă, condiţiile de trai sunt practic de nesuportat iar şansele pentru un viitor decent sunt foarte limitate.

Livrările de ajutor umanitar făcute de FAVOR ne-au dus la colţurile celor mai nevoiașe comunități din județul Bacău. Am vizitat şi am discutat personal cu sute de familii sărace. Am întâlnit atâţia copii cu speranţe minime spre zero spre viitor, ducând lipsă până şi de cele mai de bază necesităţi, mergând la şcoală doar sporadic şi de multe ori renunţând la ea pe la 13 sau 14 ani, abuzaţi ca o mână de lucru ieftină pentru proprietarii locali de terenuri. De multe ori, atunci când am cunoscut aceşti copii la ei acasă am simţit cum strigau la noi pentru a le da o şansă. Toate acestea au făcut ca în noi să se nască o dorinţă puternică de a  pune bazele unui loc şi al unui program prin care să putem lucra pentru a şchimba traiectoria vieţii unora dintre aceşti copii. 

Studii importante derulate de multe organizaţii, inclusive UNICEF şi Salvaţi Copiii au izolat provocările educaţionale ca fiind cele mai importante probleme de rezolvat pentru copiii români aflaţi în sărăcie rurală. Atât prin contactul personal cu aceste gospodării cât şi prin lungi discuţii cu autorităţile locale, asistenţi sociali şi oficiali ai Protecţiei Copilului, am ajuns la aceeaşi concluzie. Educaţia este cel mai bun mijloc aflat la îndemână ca aceşti copii să reuşească la un moment dat să se rupă din acest cerc de sărăcie în care sunt blocate familiile lor.

În satele în care lucrăm există doar şcoli I-VIII. Pentru a studia în continuare, un elev trebuie să fie admis şi să frecventeze un liceu din oraş. Asta înseamnă în primul rând să aibă note destul de mari pentru a fi acceptat de un liceu, iar mai apoi să aibă banii necesari fie pentru naveta zilnică spre oraş şi înapoi , fie să stea la un cămin. Părinţii din majoritatea acestor familii nu au practic nici un venit. Majoritatea acestor părinţi au la rândul lor puţine studii iar unii sunt analfabeţi, ceea ce înseamnă că nu îşi pot ajuta deloc proprii copii la studii. Aşadar, mulţi se resemnează cu “faptul” că nici copiii lor nu-şi vor putea continua studiile mai sus de clasa a VIII-a.

Crescând în acest mediu, majoritatea copiilor au ajuns să accepte această situație ca soarta lor. Au şi exemplele multor alţi tineri, vecinii sau fraţii şi surorile mai mari, fără studii liceale, care au rămas în sat şi doar fac ce pot pentru a supravieţui. Abandonul şcolar timpuriu este de aşteptat şi considerat normal. Ca rezultat, mulţi dintre copii nu frecventează şcoala mai mult de jumătate dintre zile. Unii nu se duc deloc şi sunt trecuţi de la un an la altul de către profesori care la rândul lor au ajuns să aibă aşteptări foarte mici. Mulţi dintre copiii de clasa a V-a şi a VI-a abia ştiu să citească.

Am împărtăşit această viziune primarilor din diferite localităţi cu care eram în contact frecvent. Ni s-au oferit trei locaţii diferite. Când am văzut clădirea veche din curtea şcolii din Mărăşti, cu mult spaţiu în jurul ei, am ştiut că acela era locul.

În 2012, întreaga clăđire a fost complet renovată şi mobilată. Odată o structură umedă, dărăpănată, clădirea este acum un mediu luminos și primitor, format din două săli de clasă spațioase, băi și o bucătărie modernă, complet utilată. Imprejurimile ample din exterior oferă spațiu pentru activități recreative și evenimente. În primăvara anului 2013, în fața centrului a fost instalat un spațiu de joacă mare, spre deliciul tuturor copiilor.  Acesta este doar unul în mulți kilometri.

Copiii din clasele I-VIII ajung la Centrul de şcoală după şcoală Curcubeu în două ture, unde profesorii dedicaţi își propun să îi inspire, să-i motiveze și să-i încurajeze pe calea învățării. Activitățile implică meditatii la competențele școlare de bază și ajutor la teme, arte și meserii, jocuri și activități de consolidare a caracterului, introducere la calculatoare și instruire în igiena personală. Deoarece mulți dintre acești copii sunt subnutriți și vin la școală flămânzi, centrul servește zilnic o masă hrănitoare.

Scopurile de bază ale acestui program de şcoală după şcoală sunt după cum urmează:

  • Să ajute o parte dintre aceşti copii foarte nevoiaşi să se rupă din cercul de sărăcie şi sub-educaţie în care sunt blocate familiile lor.
  • Să le inspire copiilor valoarea educaţiei și posibilitățile mai mari de care dispun aceștia prin educație.
  • Să-i echipeze cu abilități şcolare adecvate pentru succesul în educația și viața ulterioare.
  • Să-i ajute să își descopere potențialul personal, să crească în credință și încredere, să știe că fiecare este iubit și important.

Cum putem ajuta?

Binefacere prin Sprijin Material

text text

Binefacere prin Încurajare

text text text

Binefacere prin Iubire

texte

Utilitatea Centrului Curcubeu

Metodele educaționale progresive, nonformale contribuie eficient la aptitudinile sociale și dezvoltarea personală a copiilor, făcând în același timp învățatul distractiv. FAVOR crede cu tărie că dacă acestor copii le sunt oferite aptitudinile necesare, viziune și oportunități, aceștia pot reuși în viața, și pot continua prin a aduce o contribuție pozitiva lumii.

Programele Asociaţiei FAVOR sunt proiectate pentru a combate abandonul școlar timpuriu al tineretului dezavantajat din punct de vedere socio-economic din mediul rural. Unii factori principali care contribuie la abandonul școlar timpuri al copiilor sunt lipsa suportului parental, lipsa nevoilor materiale de bază și conflictul familial.

La Centrul Curcubeu, copiilor le sunt acoperite mare parte din nevoile materiale, incluzând mâncarea, îmbrăcămintea și rechizitele. Ei primesc de asemenea foarte multă încurajare și suport emoțional, care îi ajută să creadă în abilitatea lor de a depăși provocări.

Nu în ultimul rând, atmosfera iubitoare constantă din Centru, unde mulți dintre copii simt că fac parte dintr-o familie, ajută la vindecarea multora dintre rănile lor emoționale.

La Centru Curcubeu, o atenţie sporită este oferită studiilor școlare. Majoritatea copiilor care frecventează centrul erau foarte în urmă din punct de vedere școlar pentru vârsta lor când au venit la Centru. Mulţi dintre ei erau analfabeţi. Cu multă atenţie individualizată, multă încurajare și metode de predare progresive, toţi au reușit să înveţe. Unii s-au ridicat în topul claselor lor.

Implică-te ca voluntar

Fiecare voluntar pasionat de copii este un sprijin fantastic în devenirea acestor copii. El ajută la readucerea viselor acasă pentru copiii cu care se implică.

Cunoaște voluntarii noștri

Recomandări

PARTENERII NOŞTRI DE ÎNCREDERE